Top 12 descoperiri care au revoluționat medicina

Consider că aceste informații sunt legate strict de cultura generală. Adică toată lumea trebuie să știe cum,de către cine și în ce împrejurări au fost făcute aceste descoperiri. Orice om care se pretinde a fi cult trebuie să știe asta,indiferent de experiența în domeniu. Să începem “culturalizarea”! Am zis!

1.Anatomia corpului uman–  Acum mult,mult timp,în Grecia,medicii tratau oamenii pe baza simptomelor,nu bazându-se pe cunoștințele despre anatomia corpului,pentru că erau interzise disecțiile pe oameni.De abia în perioada Renașterii s-au trezit ăștia să se întrebe, “oare ce dracu’ zace înăuntrul nostru?”.Andreas Vesalius a fost primul care s-a interesat de subiect,ca să zic așa. Adică omul fura cadavre și le diseca,pentru a afla răspunsul la această arzătoare întrebare.Este autorul uneia dintre primele cărți de anatomie umană(De humani corporis Fabrica) și este considerat ca fondatorul anatomiei umane moderne. Șmecher,știu.

2.Circulația sanguină– Tot acum mult,mult timp,medicii ăia din antichitate,credeau că sângele se formează în ficat și de acolo își pornește el ciclul.William Harvey este medicul care a descoperit că inima este organul care face toată treaba asta cu circulația să funcționeze. Astfel,aceasta pompează sângele din artere în aortă și mai departe spre extremități și alte părți ale corpului.

3.Grupele sanguine-În secolul XIX,oamenii făceau transfuzii de sânge așa la modul ăla industrial și se mirau de ce moare toată lumea. Până când s-a deșteptat unu’,Karl Landsteiner(medic austriac) să cerceteze acest fapt. A luat mostre de sânge de la persoane diferite și le-a combinat,să vadă ce se întamplă și puff! Unele mostre se combinau cu altele,pe când restul,nu. Nu mai trebuie să vă spun la ce a dus acest experiment. Omul a luat premiul Nobel pentru medicină și e și el,la rândul lui,un șmecher.

4.Anestezia– Ce ne-am fi făcut fără asta,nu? Chirurgii din vremea aia(secolul XIX) operau așa,nașpa,pe viu. Și oamenii evident,preferau să moară decât să se opereze. Așa că medicii de pe atunci se chinuiau să găsească o modalitate de a opera fără durere. Horace Wells,William Morton(doi dentiști americani)și Crawford Long(chirurg american) au experimentat cu eterul ca anestezic general. Cei doi dentiști au fost primii care au demonstrat proprietățile eterului,iar Crawford Long a fost primul care l-a folosit într-o operație.Deci reținem Crawford Long,da?

Image5.Razele X– Whilhelm Röntgen, un fizician german, a studiat descărcările electrice în tuburi vidate și a descoperit emisia unor radiații penetrante pe care le-a numit raze X. Adică fizicianul ăsta se juca într-o zi în laborator când și-a radiografiat din greșeală mâna și ne-a revoluționat întreaga lume. Și el,cred,a luat un premiu Nobel pentru fizică.

6.Microbii– Medicii nu au știut dintotdeauna ce sunt microbii,sper că știați asta. Unul mai strălucit din Viena(care se ocupa de nașteri) și-a dat seama(dupa ce i-au murit o groază de femei) că dacă își spală mâinile,gravidele nu mai dau ortu’ popii,dar evident n-a făcut legătura între asta și microbi. Asta până la mega-genialul Louis Pasteur,care studiind vinul,a realizat că exista microorganisme în compoziția sa care produc fermentație. A demonstrat că dacă omori acești microbi,salvezi vinul de la fermentație ==> procesul de PASTEURizare.Până la urmă a descoperit că ăștia mișună peste tot și cauzeaza infecții și tot felul de porcării.

7.Vaccinul– Edward Jenner este cunoscut pentru cercetarea și munca lui introducând un vaccin pentru variolă, o boală care a ucis milioane de oameni de-a lungul secolelor. A studiat el cum unii sunt imuni la boală,iar alții nu.Și-a dat seama că exista o boală asemănătoare la vaci,iar cei care o făcuseră erau imuni la variolă. A experimentat pe un biet copil bolnav și l-a injectat cu o chestie scârboasă de la vaci și acesta și-a revenit. A numit procesul “vaccinare”,de la vacca în limba latină.

8.Vitaminele– James Lind,un doctor scoțian, a descoperit că poate vindeca scorbutul(o afecțiune întâlnită la marinarii de pe vremurile alea,super scârboasă,cade pielea,sângerări și alte chestii) dacă administrează bolnavilor,citrice.Cel mai luminat dintre toți a fost Frederick Hopkins(un biochimist englez),care a făcut legătura dintre alimentație și diferite afecțiuni,descoperind astfel,vitaminele.

9.Penicilina– Acum că și-au dat seama că microbii duc la infecții,trebuiau doar să descopere cum să le Imageelimine.Alexander Fleming a descoperit penicilina produsă de un mucegai,dar a reușit să o purifice doar peste câțiva ani împreună cu alți biochimiști.Și așa s-a născut primul antibiotic,fără de care am fi fost ca și morți.

10.Insulina– Aici e o chestie care mă enervează. S-a dezbătut foarte mult cine a fost primul descoperitor al insulinei.Eu zic că Nicolae Paulescu al nostru. Ăștia zic că de fapt,Fredrick Banting and co. au descoperit acest hormon secretat de pancreas,după ce au făcut experimente pe câini.Eu mă bucur,totuși,că a descoperit-o cineva.

11.Oncogenele– Harold Varmus și Michael Bishop descoperă oncongenele,genele normale care controlează creșterea în toate celule vii,dar care pot prezenta mutații(creșteri abnormale de celule)care duc la boala aia super de căcat numită cancer. De asemenea,această mutație nu se petrecere din cauze interioare,ci din exterior:poluare,tutun și altele,mai zic ei.

12.Virusul HIV(Human Immunodeficiency Virus)– Cauzează la om sindromul imunodeficienței dobândite(SIDA).Robert Gallo și Luc Montagnier sunt cei care descoperă în mod separat că acest virus cauzează acestă “altă” boală nașpa.

Advertisements

One thought on “Top 12 descoperiri care au revoluționat medicina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s