E plină lumea de nebuni- Partea 1

18529630Niciodată nu mă voi mai simți în siguranță oriunde m-aș duce, după aproape 3 ani de locuit în București. Nu mi-e frică de viol/furt/crimă, cât mi-e frică de nebunii pe care îi văd zilnic pe absolut oriunde aș merge. Mereu mă uimesc. De fiecare dată vin cu ceva nou. Râd dintr-o dată fără motiv, plâng fără motiv, înjură sau bat din picioare nervoși în timp ce înjură râzând și plângând fără motiv. Cel mai grav este că vârstele variază de la 7 ani până la fără număr. Ai fi crezut că bătrânii senili mai scapă un “du-te dracului” fără să se poată controla, însă fiți pe pace, și copiii fac asta. Nicușor de la Brăila e mic copil pe lângă dereglații ăștia mintali din București. De-aia m-am gândit să vorbesc despre bolile mintale de care putem ajunge vreodată să suferim(Doamne ferește). Astfel când ne vom așeza în autobuz și vom râde și vom vorbi singuri, să spunem: “Medirox. Morena, sicuța, apă plată, avea dreptate, pateu, unt alunecoși”.

Ce este mai exact o boală sau tulburare a căpșorului? Păi, sunt niște dereglări funcționale ale creierului, care pot fi cauzate de procese de dezvoltare modelate de experiența de viață și materialul genetic ( adică nebunia o luăm și de la strămoși).  Prima categorie pe care o să o tratăm astăzi va fi cea legată de tulburările de anxietate. Sunt caracterizate de stări de anxietate, grijă excesivă și panică.

1 .Tulburarea obsesiv-compulsivă– se caracterizează prin existența ideilor provocate de imagini, obsesii, dar și impulsuri sau îndemnul de a face ceva care să diminueze starea de anxietate. Deși acțiunile lor nu sunt logice și ei își dau seama, nu se pot opri. Boala afectează 25 % din populație. Cauza este necunoscută.

2.Atacul de panică– este manifestarea brusc a unei stari de disconfort, acces de panică, anxietate și teamă însoțite de simptome cognitive. Tulburările de panică includ apariția repetată ale acestor atacuri, alături de temeri referitoare la atacurile viitoare și modificări comportamentale. De regulă, când simți că nu mai ai aer, că amețești, că ți-e foarte frică și tot tacâmul, ai un atac de panică. Nu știai că și asta e o tulburare mintală, este?

3. Fobiile– tulburările fobice sunt caracterizate de temeri intense, persistente și neîntemeiate provocate de diverse situații, împrejurări, obiecte,a.aaa etc. Acestea cauzează anxietate și dorința de izolare. Fobiile sunt generale sau specifice. Eu am o fobie legată de manechinele din magazine, de exemplu. Mi-e frică de ele ca de Dracu. Nu știu de ce. Nu mă pot uita la ele, mă sperie foarte tare. Am impresia că sunt vii sau nu știu. Nici cauzele fobiilor nu sunt cunoscute. Nici de astea nu știați că ar fi boli de cucu, este?

4. Tulburările de stres–  Tulburarea de stres acută este reamintirea, în mod repetat, a unor lucruri sau situații traumatice, copleșitoare, nașpa , aiurea, cam nasol. Tulburarea de stres posttraumatică implică repetarea unor amintiri intruzive ale unui eveniment traumatic, terifiant, dureros. Simptomele includ evitarea stimulilor asociați cu evenimentul traumatic, coșmaruri si alte reactii ale organismului caracteristice stresului (lipsa de somn, anxietate, manifestarea de stări hiperactive, dificultăti de concentrare etc).

Mâine trecem la treburi mai serioase. La nebuniile complet nebune.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s