Astenia de primăvară for dummies

Am auzit des acest cuvânt în ultima perioadă și ca să revin cu voi la oile mele de medicină, am Imagevrut să explic că care-i faza ( cacofonie intenționată pentru non-sarcastici ). Ce e maglavaisul ăsta numit astenie și ce implică? Păăăi… ea este coșmarul persoanelor sensibile și cu imunitatea scăzută. Apar alergiile alea nasoale de strănuți, te mănâncă ochii, îți curge nasul etc. ( abordez problema mult mai complexă a alergiilor în alt minunat articol ), stomacul nostru devine sensibil ( de aceea pot apărea arsuri la  unele persoane ) și nu în ultimul rând, sistemul nostru nervos este grav afectat.

De ce?

Trupșoarele noastre s-au obișnuit cu anumite…condiții pe timpul iernii, și anume frigul, carențele de vitamine, alimentație diferită. Așa că ieșind din perioada asta de hibernare, devenim lipsiți de vitalitate și orice chef de viață. După ce consumăm alimente scăzute în vitamine pe timpul iernii, suntem afectați de trecerea bruscă la o altă alimentație, mai sănătoasă. Chestia asta ne dă pe spate stomacul și psihicul. Motivul este că celulele noastre obosesc ( se consumă energia adunată de-a lungul anotimpului mega geros) și de aceea consumă mai multă energie decât ceea pe care o produc. Așa că transferul ăsta defectuos de energii ne cauzează un dezechilibru în corp, ne scade imunitatea, devenim mai susceptibili la dereglări emoționale, ce rezultă în final starea noastră de cacao.

Simptome

  • tendințe de îngrășare/ slăbire
  • stare generală proastă, indispoziție, tristețe
  • stări asemănătoare cu cele ale depresiei ( dar nu e depresie, că trece, cel puțin la majoritatea )
  • anxietate, iritabilitate, memorie scăzută
  • somnolență sau insomnie ( I know, b*tch astenie )
  • tulburări de alimentație
  • dureri de cap, oboseală
  • scăderea tensiunii
  • tulburări ale echilibrului
  • tulburări de ritm cardiac

Astenia și femeile

Pentru că noi, femeile, suntem evident sensibile la orice, astenia ne afectează mai grav pe noi ( 75 % din cazuri ). Ne “tulburăm” hormonal ( de-aia facem ca Dr. Jekyll and Mr. Hyde ) și ni se dereglează alimentația. Nu știu exact de ce suntem noi mai afectate, o să mă documentez. Probabil pentru că suntem mai fraiereImage. Glumesc.

Astenia nu este o boală care trebuie tratată, ea trece. Trebuie să consumăm legume, fructe, să luăm suplimente alimentare ( aka vitamine ), să ne plimbăm în aer liber și să facem SPORT, bată-l vina.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s