Nici idioții nu mai sunt ce erau odată

Un lucru este cert: nu știu dacă are legătură cu revoluția sexuală din anii ’60-’70 sau mai noua revoluție tehnologică, dar nici idioții nu mai sunt ce erau odată. Vorbeam zilele trecute cu fratemeleu din altă mamă când am ajuns la această concluzie. Încă din epoca primitivă, în grupările humanoide era o persoană din trib/sat/așezare la care te așteptai mereu să fie constant, previzibil. Era singura persoană, care, dacă toate celălalte dădeau greș, tu, om din epoca neolitică știai că își va păstra funcția pentru tot parcursul vieții: prostul satului/tribului. Image

De-aia femeile mai puțin norocoase din punct de vedere social, financiar și fizic ajungeau cu idiotul tribului. Că era ultima speranță. Erai săracă? Te puteai baza pe idiotul satului. Mai urâtă ca dementorii din Harry Potter? Te puteai baza pe idiotul satului. Pângărită de un viol ? Exact, ai ghicit, idiotul satului era pentru tine. La fel de idioată ca idiotul satului? Idiotul satului nu avea pretenții, deci era pentru tine.

Ei bine 1, lucrurile s-au schimbat enorm de-a lungul miilor de ani. Dacă pe vremea când ciopleai lemnul și omorai animalele cu pietre aveai certitudinea că dacă tot din jurul tău se dărâmă și se schimbă, poți mereu apela cu încredere la idiotul satului. El era, de fapt, constanta ce menținea în funcțiune societatea umană. Dacă totul dă greș, tu știai (chiar și în în perioada nașterii lui Iisus Hristos, epoca medievală, perioada renascentistă, epidemia de ciumă din 1665, marele foc din Londra din 1666, războaiele de independeță, războaiele mondiale) că idiotul rămâne idiot. El rămâne constant, previzibil, simplu.

Ei bine 2, acum, idioții s-au transformat și au făcut mutații genetice. Știți tulpinile alea ale virușilor de gripă care dezvoltă mutații pentru a rezista în fața antibioticelor? An de an, cercetătorii din medicină afirmă cum virușii se transformă în chestii super complicate, greu de ucis. Așa și cu idioții. Din persoanele simple și demne de apreciat ce erau odată, acestea s-au schimbat. Oare ei, în cunoștintă de cauză, știu că au început o nouă revoluție socială în care, dacă ești naiv a crede că un idiot nu te mai poate lua prin surprindere, think twice, my friend ?

 

Advertisements

3 thoughts on “Nici idioții nu mai sunt ce erau odată

  1. M-ai luat prin surprindere cu acest articol si mi-ai daramat toate cunostintele in materie de idioti. Ma intreb, daca idiotii nu mai sunt ca odinioara, oare cum ii mai putem identifica acum? :))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s